Megjelent az új módszertani kézikönyv a szociális szövetkezetek részéreÖnkéntesség és adományozás szabályai és meneteSzociális szövetkezet tagi munkavégzés díjazásAz új Ptk.-val módosult a gazdálkodási formák osztályozásán belül elfoglalt helyükEredményes országos szakmai rendezvénysorozat valósult meg az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. KoopeRáció+ kiemelt projektje keretébenÚj kiadványunk a Szociális szövetkezetek mentorálásának kézikönyveÉrtesítjük Partnereinket, hogy 2014. július 3-tól az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. adatai változtakÚjabb szakmai rendezvénysorozatát zárta le az OFA NKft. Kooperáció+ kiemelt projektjeElérhető a program és a regisztráció a 4. Társadalmi Vállalkozások Napjára!Kiegészítő információk a "Sui Generis Támogatási Program" pályázati útmutatójáhozDöntés született a Sui Generis Támogatási Program II. kedvezményezettjeirőlKözeleg a 2014. március 15. előtt már bejegyzett szociális szövetkezetek alapszabály-módosításának határideje!Sikeresen lezárult a Nonprofit Munkaerő-piaci Kiválósági Díjmodell pályázataHozzáadott Helyi Érték Díj pályázat társadalmi vállalkozások számáraIsmerje meg a PiacTárs kiemelt projektetKözfoglalkoztatási Kiállítások OrszágszerteMegjelent a Hozzáadott Helyi Érték Díj Pályázat 2017!

Jogszabályi változások, rendeletek

2014. 03. 20.

Az új Ptk.-val módosult a gazdálkodási formák osztályozásán belül elfoglalt helyük

A módosulás érinti a nonprofit szociális szövetkezeteket is: az 594 GFO Nonprofit szociális szövetkezet megjelölés törlésre került.

 

Az új Ptk.-val módosul a gazdálkodási formák osztályozásán belül elfoglalt helyük, de ezzel nincs teendőjük, mert a KSH az új GFO-kódokat fordítókulcs segítségével meghatározza és átadja a cég-, illetve adónyilvántartást vezető hatóságok részére.

A tájékoztatás szerint, mivel ez az osztályozás a statisztikai számjelnek a harmadik elemét alkotja, megváltozik az érintett gazdasági szervezetek statisztikai számjele. Az újonnan kialakított osztályozásban a betéti társaságok és a közkereseti társaságok a jogi személyiségű vállalkozások közé kerülnek - a nonprofit bt-k és kkt-k a jogi személyiséggel rendelkező nonprofit szervezetek közé.
A civil szervezeteken belül egy csoportba kerülnek a pártok, érdekvédelmi szervezetek, a szövetségek és az egyesületek jogi személyiséggel rendelkező szervezeti egységei. Új tételei az osztályozásnak március 15-étől a szabadalmi irodák, a nemzetiségi egyesületek és a pártalapítványok.

A változások a következő gazdasági szervezeteket érintik: közkereseti társaság, betéti társaság, európai részvénytársaság, európai szövetkezet, magyarországi székhelyű európai gazdasági egyesülés, európai területi együttműködési csoportosulás, víziközmű-társulat, egyéni cég, egyéb, máshova nem sorolt jogi személyiségű vállalkozás, máshová nem sorolt, jogi személyiség nélküli vállalkozás, szakszervezet, munkavállalói érdekképviselet, munkáltatói, tulajdonosi érdekképviselet, szövetségek, nonprofit közkereseti társaság, nonprofit betéti társaság, nonprofit szociális szövetkezet. Március 18-ától a gazdasági szervezetek az aktuális statisztikai számjelüket ingyenesen lekérdezhetik a KSH honlapjáról.

A fordító kulcs elérhető: http://www.ksh.hu/docs/osztalyozasok/gfo/gfo2013_10_gfo2014_03.pdf

Forrás:

http://www.hirado.hu/2014/03/14/szombattol-valtozik-egyes-gazdasagi-szervezetek-statisztikai-besorolasa/