Megjelent az új módszertani kézikönyv a szociális szövetkezetek részéreÖnkéntesség és adományozás szabályai és meneteSzociális szövetkezet tagi munkavégzés díjazásAz új Ptk.-val módosult a gazdálkodási formák osztályozásán belül elfoglalt helyükEredményes országos szakmai rendezvénysorozat valósult meg az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. KoopeRáció+ kiemelt projektje keretébenÚj kiadványunk a Szociális szövetkezetek mentorálásának kézikönyveÉrtesítjük Partnereinket, hogy 2014. július 3-tól az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. adatai változtakÚjabb szakmai rendezvénysorozatát zárta le az OFA NKft. Kooperáció+ kiemelt projektjeElérhető a program és a regisztráció a 4. Társadalmi Vállalkozások Napjára!Kiegészítő információk a "Sui Generis Támogatási Program" pályázati útmutatójáhozDöntés született a Sui Generis Támogatási Program II. kedvezményezettjeirőlKözeleg a 2014. március 15. előtt már bejegyzett szociális szövetkezetek alapszabály-módosításának határideje!Sikeresen lezárult a Nonprofit Munkaerő-piaci Kiválósági Díjmodell pályázataHozzáadott Helyi Érték Díj pályázat társadalmi vállalkozások számáraIsmerje meg a PiacTárs kiemelt projektetKözfoglalkoztatási Kiállítások OrszágszerteMegjelent a Hozzáadott Helyi Érték Díj Pályázat 2017!

Hírlevél

Eredményes országos szakmai rendezvénysorozat valósult meg az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. KoopeRáció<sup>+</sup> kiemelt projektje keretében

Szeged, Pécs, Debrecen, Miskolc, Szombathely és Veszprém után Budapesten zárult a 2014 április 24. és május 7. között lezajlott nagy sikerű országos rendezvénysorozat, amely a szociális szövetkezetek számára adott jogi, pénzügyi ismereteket, TÁMOP projektjeik sikeres megvalósításához, valamint vállalkozásaik fenntartható működéséhez.

A rendezvények iránti nagyfokú érdeklődést jelzi, hogy mintegy 230 szociális szövetkezeti képviselővel, közel 400 fő vett részt az eseményeken.

 
  • Megkezdhető-e a projekt megvalósítása, ha még nincs támogatói okirat, támogatási szerződés?
  • Ki lehet a célcsoport tagja?
  • Kit tekintünk hátrányos helyzetű munkavállalónak?
  • Mire kell figyelni a képzések megvalósításánál?
  • Mi a tagsági megállapodás?
  • Ki létesíthet és tarthat fenn tagi munkavégzési jogviszonyt?
  • Milyen jogszabályoknak, számviteli szabályoknak kell megfelelnie a szociális szövetkezetnek a működése során?

A jelenlévők többek között ezekre a kérdésekre is kaphattak választ a szakmai műhelymunka sorozatban.

A szakmai rendezvénysorozatot Pákozdi Szabolcs, az OFA nKft. ügyvezető igazgatója nyitotta meg, akit a Megyei Kormányhivatalok Munkaügyi Központjának vezetői, Önkormányzati vezetők, illetve a Kereskedelmi és Iparkamara képviselői, vagy Civil Házak, Országos Szövetkezeti tanács vezetői követtek.

A köszöntők után dr. Csáky Gyopárka (OFA NKft.projektmenedzser illetve Kasza Boglárka szakmai vezető adott tájékoztatást a tagi munkavégzésről, mint sajátos jogviszonyról, kiemelve a tagi munkavégzési jogviszony juttatásaira, közterheire vonatkozó tételeket.

A kiemelt projekt jogi szakértője, Dr. Forczek Erika az új Ptk. és a szociális szövetkezetekhez kapcsolódó jogi háttér változásairól tartott részletes, információkban gazdag előadást, amelynek keretében a résztvevőknek lehetőségük volt megismerni a szociális szövetkezeti tagsággal kapcsolatos új rendelkezéseket, a közgyűlés összehívásának szabályait, illetve hasznos információkat hallhattak a szövetkezet gazdálkodásával kapcsolatban. Továbbá választ kaphattak arra vonatkozóan is, hogy ki lehet a szövetkezet vezető tisztségviselője, felügyelő bizottsági tagja, vagy könyvvizsgálója. Majd ezt követően Berényiné Bosch Cecília (OFA NKft - pénzügyi szakértő) ismertette a szociális szövetkezetek működéséhez és a TÁMOP 2.4.3-D-1,2 projektek megvalósításához kapcsolódó pénzügyi, adózási szabályokat, külön kiemelve a szociális szövetkezetekre vonatkozó számviteli – adó és járulék-, könyvvezetési szabályokat, az egyszerűsített éves beszámoló feltételeit. Felhívta a figyelmet a tagi munkavégzésre vonatkozó bejelentési szabályokra, a szociális szövetkezetek finanszírozásának lehetőségeire.

A rendezvényeken sor került a szociális szövetkezetek folyamatba épített értékelése és a Call Center bemutatására, valamint a szövetkezeti projektek megvalósítását támogató szakértők előadására is.

Valamennyi helyszínen az OFA NKft. régiós szakmai munkatársának moderálásával a TÁMOP 2.4.3.D-1,2-13/1,2  pályázatokhoz kapcsolódóan a résztvevők kerekasztal beszélgetést folytattak, amely során a  gyakran ismételt szakmai kérdéseket és válaszokat szakértőikkel osztották meg a jelenlévők.

A rendezvényeken ismételten felhívta az OFA NKft a figyelmet a kiemelt projekt által nyújtott térítésmentes szakmai szolgáltatásokra, az együttműködés szerepére.

http://http://www.ofa.hu/hu/regionalis+halozat/halozati+irodak+elerhetosege/halozati+irodak+elerhetosege+2.html

http://www.szocialisgazdasag.hu/hu/elerhetosegeink/elerhetosegeink-1.html

http://www.facebook.com/KoopeRacio